Holavedens LRF   Webbmaster och webbdesign: Maria Niemeyer  

I Ödeshögs kommun finns både skogsbygd och slättbygd. Lantbruken har inte samma inriktning och förutsättningar. I Holaveden är företagens inriktning mestadels skog och djurhållning - ger öppna landskap och naturvård. Lantbrukarna på slätten har mer inriktning på odling, grisproduktion och höns. Båda ger "Klimat smart Mat".
För att bättre tillvara ta våra intressen och kunna ha en bredare verksamhet som passar skogsbygdens medlemmar beslutade Trehörna och St Åby- Ödeshögs LRF avdelningar att gå samman och bilda Holavedens LRF:avdelning.
En naturlig frivillig gräns mellan de två avdelningar som nu finns i Ödeshögs kommun blev E4:an.
Styrelsen genom Anette och Ingela

 


Lantbrukarnas Riksförbund

     Holavedens LRF bjuder in till följande
aktiviteter
 

Året 2010
På årets första medlemsmöte den 8 februari hade vi besök av Betty Malmberg( M) som är ersättare
i jordbruksutskottet. Hon informerade om sitt arbete som politiker samt lyssnade och tog till sig frågor och åsikter från oss LRF-medlemmar, som hon lovade föra vidare. Det var en lyckad kväll tycker vi i styrelsen.
 

Den 18 april anordnades en försäkringskväll i Tjurtorp.
Vi tittade på den nybyggda ladugården som rymmer

180 dikor med kalvar. Vi bjöd på hamburgare och sedan tog Länsförsäkringar över och informerade om vikten att vara rätt försäkrad. En riktig bonnakväll när även informationen var i ladugården. Stor uppslutning från alla LRF:are i kommunen.

Årets torpvandring gick av stapeln söndagen den 20 juni hos fam. Bolehed i Fällan. Vi vandrade runt bland torpresterna som finns på Fällans marker. Riktigt roligt var det när människor som är födda eller uppväxta som barn på torpen dyker upp och berättar sina historier. Arne Lundgren var med och berättade historien om torpet Sten och Kungen av Håletorp som bodde där en gång för länge sedan. Vi tackar Catrin och Wåge för deras gästfrihet de kunde inte hjälpa att vädrets makter är starkare än vi torpfantaster.

Andra studiebesöket i år gick av stapeln på Klämmesmålen i Trehörna. Vi studerade den nya ladugården som är under uppförande. Riktigt intressant att det finns en bonde idag som bygger nytt för 30 djur. Niclas Äng brukar gården som hans morfar gjorde han slår de små åkerholmarna med lie och även åkern hanteras varligt. Detta leder till att den biologiska mångfalden är hög. Vi bad Lars Frölich lära oss vilka arter som främjas av detta bruk. Han tog med oss på en intressant vandring i markerna, bl.a. fick vi lära oss att alla växter inte doftar gott, de kan lukta gammal härsken stekpanna (Flenört). Därefter smakade det gott med kaffe. Vi tackar Niclas och hans familj för att vi fick komma och ta del av deras liv och framtidstankar.

Plastinsamlingen i Boet fungerade även i år mycket bra. Jag vill från styrelsens sida tacka alla er som lämnat plasten till återvinning. Tack till er i styrelsen som hjälpte till i Boet.
 

Anette ordf.

 

   
 
 

Presentation av Holavedens styrelse:
Ordförande
: Roger Siflver Blixhult
tel. 0144-200 79
Vice ordförande: Janne Segersson Rönnestad
tel. 0140- 350 14 Köttdjur o skogsbruk
Sekreterare: Ingela Ingeström Stutarp
tel. 0140-320 68 Köttdjur o skogsbruk
Kassör: Per Gomèr Bonderyd
tel. 0144- 230 37 Köttdjur o skogsbruk
Styrelseledamöter: Örjan Sköld Djupvadet
tel. 0144-230 85 Köttdjur o skogsbruk
Charlotte Önnestedt Åby Särland
tel. 0144-101 25 Grisar
Magnus Karlsson Bro
tel. 0144 -230 26 Köttdjur o skogsbruk
Ersättare:
Per Karlsson Hult Västergård
Hästar
Patrik Erixon Kroxeryd
tel. 0144-230 90 Betesdjur o skogsbruk
Jaktansvarig: Hans Johansson Stutarp
tel. 0140-320 68 Köttdjur o skogsbruk