Boets skola
 
Sommenbygd Folkhögskola
 
2019-03-31
Lokalerna har städats och gjorts i ordning för att fungera. Nu finns en vävlokal och två klassrum iordninggjorda i skolbyggnaden. Lärarbostaden fungerar som kök, matsal och rum för förkultivering för de mindre kurserna. Odlingslådor har placerats i skolans trädgård.
Kursansvarig lärare Matilda Forsärla finns på plats och öppnar skolan för allmänheten på måndagar mellan
kl. 10.00 – 14.00. Där finns ett fröbibliotek. Man tar det man vill ha och lämnar det man kan avvara. Solidariskt, gratis, enkelt.
 
2018-11-01
Vad är det som händer i Boets skola?
Ja, nu är vi igång! Sommenbygdens folkhögskola har startat flera kurser under hösten! Efter uppvärmningen i somras med kortkurser i fågelskådning och Charleston har två längre distanskurser börjat. 17 kvinnor från olika delar av landet går kursen Hantverk, återbruk och odling. De har redan lärt sig färga garn, bygga miniväxthus och tälja i trä och träffas i Boets skola var tredje vecka.
27 deltagare går kursen Uthålligt skogsbruk på din mark. Tillsammans lär de sig tänka nytt kring sin skog och målet är förutom fördjupade kunskaper att göra en hållbar skogsbruksplan.
Just nu jagar vi fler sökande till våra två kurser i Hållbar livsstil. Den ena kursen som går på heltid planeras börja i januari och den andra på distans startar i februari. Hjälp oss gärna att sprida detta! Läs mer på vår hemsida!
www.sommenbygdensfolkhogskola.se
Vi vill passa på att rikta ett tack till er alla som hyr ut stugor och rum till våra kursdeltager. Vi har bara hört positiv om er!
Vi laddar nu också för sommarens kurser. Det finns många idéer på spännande kurser, håll utkik!
Caroline o Christina
 
2018-05-31
Till hösten drar vi igång en distanskurs på två terminer där du kan fördjupa dig inom uthålligt skogsbruk på din mark.
Mer information på:
http://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/distanskurs-uthall…/
 
2018-04-24
Dessa kurser planerar Sommenbygd Folkhögskola att ha i Boet
Helgkurs om fåglar for nybörjare
Sommarkurs dans Charleston
Hantverk, återbruk och odling
Distanskurs - Hantverk, återbruk och odling
Uthålligt skogsbruk på din mark
Glad mat

Hållbar försörjning på landsbygden - med odling, skogsbruk och hantverk, startar 2019
 
2018-03-24

Som Byalaget har presenterat vid ett öppet möte i höstas och igår på årsmötet, så kommer Sommenbygdens Folkhögskola att starta kurser i Boets gamla skola hösten 2018. Det blir en heltidskurs i hantverk höstterminen 2018 och kortare kurser eller distanskurser med enstaka träffar under läsåret 2018-2019. Sedan är en ettårig kurs utlyst med start januari 2019. Den ska ha inriktning mot småskalig försörjning på landsbygden – jord- och skogsbruk.

Som Byalaget har presenterat vid ett öppet möte i höstas och på årsmötet, så kommer Sommenbygdens Folkhögskola att starta kurser i Boets gamla skola hösten 2018. Det kommer att vara en heltidskurs i hantverk höstterminen 2018 och kortare kurser eller distanskurser med enstaka träffar under läsåret 2018–2019. Längre fram finns planer på en ettårig kurs, med start vår eller höst 2019. Den ska ha inriktning mot småskalig försörjning på landsbygden – jord- och skogsbruk.

Folkhögskolan hyr lokalerna av Ödeshögs kommun. Kring användandet av skolan och kontakter med bygden samarbetar Folkhögskolan med Boets byalag.

Det kommer att finnas behov av olika typer av boenden till de som går kurserna - så meddela Byalaget om du t.ex. har en stuga eller några rum att hyra ut! Blankett finns på hemsidan: http://www.boetsbyalag.nu/projekt/Boets%20skola/Boendeblankett.pdf
Eller om du har kunskaper eller idéer du vill dela med dig av som kan göra kurserna bättre!
Här kan du läsa mer om de kurser som redan ligger ute att söka:
http://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/hantverk-aterbruk-och-odling/
http://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/hallbar-livsstil-och-ekologisk-odling/
http://www.sommenbygdensfolkhogskola.se/ovrigautbildningar/hundskotarutbildning-pa-distans/

 
2018-03-21
Boendeblankett
 
2018-01-17
Artikel i Corren
 
2017-12-23
Denna kurs kan man söka till:
https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Jonkopings-lan/Sommenbygdens-folkhogskola/Kurser/2018ht/hantverk-aterbruk-och-odling/
 
2017-12-12
Christina meddelar att Sommenbygdens folkhögskola har beviljats pengar från Sommenbygd-Vätterstrand och dessa ska framför allt gå till en projektanställd som ska leta finansieringsmöjligheter till några av de planerade kurserna. Tjänsten är nu tillsatt. Det blir Ellen Hultman som även ingick i förra projektgruppen. Kurser kommer att startas även utan dessa eventuella pengar. Hänvisar till folkhögskola.nu. Skolan börjar redan under vår-sommar för att fixa med lokaler och erbjuda kortkurser om det går som planerat.